Pripremljena tehnička dokumentacija za izgradnju ulica u podstandardnim romskim naseljima u Kostolcu, Paraćinu i Vlasotincu

27. Avgust 2020.

Jedan od važnih aspekata Projekta „EU podrška unapređenju uslova života Roma“ je razvoj tehničke dokumentacije za održivo unapređenje uslova stanovanja u podstandardnim romskim naseljima u Srbiji. U prethodnom periodu, za potrebe opština Kostolac, Paraćin i Vlasotince, projektni tim je pripremio projekte za izvođenje za 12 ulica, čija ukupna dužina prelazi 3.5 km. Sve ove ulice, najčešće spontano nastale u naseljima se tek periodično održavaju i u prilično su lošem stanju. Reč je zapravo o utabanim zemljanim ili putevima nasutim šljunkom, uglavnom bez pešačkih staza, a ne o asfaltiranim ulicama.

Izgradnja standardnih ulica u podstandardnim romskim naseljima Tekijsko brdo (Paraćin), Crni Marko (Vlasotince) i Didino Naselje (Kostolac) omogućiće stanovnicima ovih naselja bolju vezu sa ostatkom opštine, odnosno bolji pristup uslugama lokalne samouprave i obrazovanju. Sa druge strane, odgovarajuće ulice obezbeđuju lakši pristup javnim komunalnim preduzećima u ove sredine, odnosno, zahvaljujući izgrađenoj uličnoj mreži, biće omogućeno adekvatno prikupljanje i odnošenje smeća iz pomenutih naselja. Dodatno, uz izgradnju ulica, planirana je i izgradnja kišne kanalizacije i povezivanje na kanalizacionu mrežu, čime će se sprečiti plavljenja okolnih sredina.

Za svaku od tri lokalne samouprave, tehnička dokumentacija je napravljena tako da čini set tehničkih dokumenata, pojedinačno pripremljenih za svaku ulicu. Tehničku dokumentaciju projektni tim je sa namerom pripremio na ovakav način, jer se tako lokalnim samoupravama omogućava fazno izvođenje radova, u skladu sa finansijskim mogućnostima.