Formiran mobilni tim za inkluziju Roma u Negotinu

6. Avgust 2020.

U cilju unapređenja položaja i boljeg uključivanja Romkinja i Roma u društveno-ekonomski život lokalne zajednice, Opština Negotin je kroz projekat „EU podrška unapređenju uslova života Roma“ formirala Mobilni tim za inkluziju Roma. Početkom jula 2020. godine, doneta je opštinska Odluka o formiranju ovog stručnog savetodavnog tela, koje će raditi na unapređenju međusektorske saradnje na lokalu, kako bi se obezbedila bolja dostupnost usluga i lakše ostvarivanje prava Romkinja i Roma koji žive na teritorije opštine. U rad mobilnog tima uključeni su predstavnici uprave, opštinskog veća, Centra za socijalni rad, obrazovnih institucija, zdravstvenog centra, loklane filijale NSZ, kao i civilnog sektora.

Mobilni tim za socijalnu inkluziju Romkinja i Roma će raditi na pripremi i sprovođenju lokalnog akcionog plana za socijalno uključivanje Romkinja i Roma (LAP), biće zadužen za ispitivanje potreba i prikupljanje podataka o romskoj zajednici u opštini, kao i za razmenu informacija od značaja za unapređenje položaja romske populacije. Čitav niz ovako planiranih aktivnosti će dovesti do unapređenja ostvarivanja prava i povećanja socijalne uključenosti Romkinja i Roma u svim prioritetnim oblastima. Projekat će u narednom periodu, kroz različite obuke, nastaviti da podržava i osnažuje članove mobilnog tima, a isti ovaj tim može očekivati punu podršku Projekta prilikom prikupljanja podataka i tokom izrade LAP-a.

Pored rada na uspostavljanja institucionalnog i strateškog okvira za inkluziju Romkinja i Roma na lokalu, Projekat nastavlja saradnju sa timom Negotina na pripremi urbanističkog projekta i tehničke dokumentacije za objekte socijalnog stanovanja i komunalne infrastrukture. U skladu sa prioritetnim potrebama za stambenim prostorom, projektni tim će pripremiti projektno-tehničku dokumentaciju za izgradnju objekata socijalnog stanovanja za preko 30 porodica, kao i dokumentaciju za oko 6 kilometara ulica i komunalne infrastrukture.